torstai 11. joulukuuta 2014

Luukku 11: Marenkikuuset


Idean näihin marenkikuusiin sain Emma Iivanaisen leivontakirjasesta Kakkutaidetta kotikeittiössä.
Tosin marengin tein eri ohjeella. Tämä kuuma marenki / italialainen marenki on mielestäni paremman makuista ja se on myös paljon jämäkämpää. Kun marengin sekaan lisätään voita, tulee siitä marenkikreemiä, jota käytän paljon kakkujen kuorrutuksessa.
 
Tällä ohjeella tulee varmaan ainakin sata pientä kuusta. Itse kuitenkin tein vain parisenkymmentä makeista ja käytin loppu marengin ihan muihin tarkoituksiin.

3 valkuaista
2dl sokeria
0,75dl vettä
1tl vanilla bean paste tahnaa tai vanilja-aromia

Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi metallikulhossa. Vaahto ei saa tippua kulhosta, kun sen kääntää ylösalaisin.
 
Laita vesi ja sokeri kattilaan. Keitä seosta siirappimaiseksi, kunnes se saavuttaa 124 asteen lämpötilan.
 
Valuta siirappi välittömästi valkuaisten joukkoon täydellä teholla koko ajan vatkaten. Vaahdota seosta, kunnes se on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi. Tätä on näppärin testata metallikulhoa tunnustelemalla. Lisää lopuksi vanilja (tai jokin muu aromi).

Laita marenki pursotin pussiin, jonka kärjessä on iso tähti-, kukka- tai kierretylla.
Pursota leivinpaperille yksi marenkinöttönen (halkaisija about kolmisen senttiä). Pursota tämän päälle hieman pienempi nöttönen ja päällimmäiseksi vielä ihan pieni marenkihuippu. Nyt yksi kuusi on valmis.
 
Eri pursotuksista ja pursotusvälineistä voi lukea enemmän täältä.


Paista marenkeja 100 asteisessa uunissa 40-50min.  Avaa uunin luukku raolleen ja anna marenkien jäähtyä uunissa.  Marengit jäävät keskeltä hieman löysiksi, mutta ulkoa ovat kivan rapsakoita. Mikäli haluaa aivan umpikovia marenkeja, kannattaa paistoaikaa pidentää melkeinpä tunnilla.

1 kommentti: