maanantai 7. marraskuuta 2016

Kurpitsapiirakka


Teen joka syksy tätä ihanaa kurpitsapiirakkaa, jossa maistuu ripaus joulua. 
Ohje löytyy varsinaisen blogini puoleltakin, mutta lisään sen tännekin, koska tästä saa niin hyvän lähdön jouluun. Tämä piirakka myös valaisee harmaata syksyä!
Moni saattaa vierastaa kurpitsan makua, mutta tässä piirakassa se ei oikeastaan edes maistu.
Kurpitsasosetta voi löytyä markettien Amerikka-hyllyistä valmiina, mutta mikäli sitä ei satu löytymään, voi sen valmistaa itsekin. Soseen pitää olla makeuttamatonta.

25cm matala vuoka
10-12 henkilölle

Pohja:
110g voita
4dl vehnäjauhoja
0,5tl suolaa
2rkl sokeria

Täyte:
1 muna
425g kurpitsasosetta
1prk kondensoitua maitoa (makeutettu maitotiiviste)
1dl sokeria
0,25tl neilikkaa
0,75tl kanelia
0,25tl inkivääriä
ripaus suolaa
1rkl vehnäjauhoja

Kurpitsasose:
Mikäli et löydä sosetta valmiina, tee se itse talvi- tai myskikurpitsasta. Sose on helpoin tehdä niin, että pilkkoo kurpitsan isohkoiksi paloiksi ja keittää niitä vedessä, kunnes kurpitsaliha on pehmeää. Näin se on helppo leikata irti kuoresta. Kurpitsaliha soseutetaan sauvasekoittimella.

Pohja:
Mittaa ainekset monitoimikoneeseen ja sekoita murumaiseksi. Tämän voi tehdä käsinkin. Lisää 1rkl vettä ja sekoita hyvin. Lisää toinen ruokalusikallinen vettä ja jatkan näin kunnes taikina on sileää, mutta jämäkkää. Kääri taikina kelmuun ja nosta jääkaappiin.

Esipaistaminen:
Kauli pohjataikina jauhotetulla alustalla levyksi ja aseta se vuokaan. Painele taikina tiivisti vuokaan ja leikkaa ylimääräiset taikinapalat pois reunojen ulkopuolelta. Laita pohjan päälle leivinpaperin palanen ja kaada päälle kuivattuja herneitä tai paistokuulia. Esipaista pohjaa 170 asteessa noin 10min. Poista sitten herneet ja leivinpaperi ja paista pohjaa vielä toiset 10min. 

Täyte:
Sekoita täytteen ainekset keskenään kulhossa sähkövatkaimella tai lusikalla. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja paista 170 asteessa n.30min. Mikäli teen pienemmän ja korkeamman piirakan, voi paistoaika olla lähemmäs tunti.

VINKKI!
Voit käyttää kondensoidun maidon tilalla myös makeuttamatonta maitotiivistettä (evaporated milk), jota löytyy yleensä ruokakaupoista samalta hyllyltä. Lisää sokeria tällöin 2,5dl.


Kokeile kurpitsasoseesta myös kurpitsajäätelöä, kurpitsamuffineita, kurpitsajuustokakkua tai kurpitsalattea. Kurpitsamausteseoksen ohje löytyy täältä.
Terveellinen kurpitsavanukas löytyy täältä.


Tarjoile piirakka kermavaahdon kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti