Jouluvanukas
on englantilainen perinnejälkiruoka, jota tarjoillaan jouluisin. Sen
juuret johtaa ihan keskiajalle saakka. Jouluvanukas muistuttaa
hedelmäkakkua ja siihen tuleekin paljon kuivattuja hedelmiä, kuten
rusinoita. Makua kakku saa lisäksi piparkakkumausteesta ja brandysta.
Vanukasta
kutsutaan monesti myös nimellä "plum pudding", mutta kakku ei alunperin
sisällä ollenkaan luumuja. Plum sanaa käytettiin aikoinaan rusinoille.
Nykyisin sen kuvaa luumua. Kakun valmistus aloitettiin ennen jopa
kuukautta ennen, jotta se sai maustua kunnolla. Alkoholi takasi
säilyvyyden.
Kakku
kuuluu paistaa kypsäksi höyrystämällä. Tämä on kuitenkin työläs ja
pitkä prosessi, joten minä päätin kokeilla tätä hauskaa jälkiruokaa
pikaversiona! Löysinkin kivan ohjeen, joka onnistuu helposti mikrossa.
Muokkasin ohjeesta vielä vähän suomalaiselle toimivamman.
10-15 hlö
500g kuivattuja hedelmiä (rusinoita, sukaatteja, kirsikoita ym)
1,25dl brandyä tai omenamehua
150g voita
1,25dl ruskeaa sokeria
2 munaa
125g omenahilloa (1 pilttipurkki)
1rkl piparkakkumaustetta
1tl vaniljajauhetta
1,25dl vehnäjauhoja
3dl tuoreita leivänmuruja (korppujauhoja)
Minä
uhmasin perinteitä ja lisäsin kakkuun luumuja. Käytin hedelmäsekoitusta
(250g), jota löytää Suomesta joka kaupasta. Se sisältää mm. luumua,
päärynää, omenaa, aprikoosia ym. Lisäksi laitoin joukkoon 250g rusinota.
Hedelmäkakkuun on kuitenkin lupa laittaa omia suosikki hedelmiä
kuivattuina. Leikkasin hedelmät saksilla pieniksi paloiksi, koska isot
hedelmät eivät kakussa toimi.
- Kaada hedelmien joukkoon brandy tai mehu. Kakkua varten voi käyttää mitä tahansa tuoremehua. Aseta kulhon päälle kelmu ja nosta se mikroon (400W) noin 10 min ajaksi, kunnes neste on imeytynyt hedelmiin. Anna jäähtyä.
- Vaahdota voi ja sokeri.
- Lisää kananmunat ja omenahillo. Hillona voi käyttää melkeinpä mitä tahansa hilloa. Alkuperäisessä ohjeessa oli kirsikkahilloa. Minä suosin leivonnassa paljon omenahilloa, sillä se sitoo kivasti kakkua yhteen.
- Lisää joukkoon mausteet. Englannissa käytetään joulumausteena paljon mm. maustepippuria, korianteria, inkivääriä ym. Meidän luotettava piparkakkumauste toimi tässä oikein hyvin.
- Lisää vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi.
- Lisää joukkoon tuoreita leivänmuruja. Kaupan kuivat korppujauhot eivät toimi tässä yhtä hyvin, mutta hätätapauksessa niitäkin voi käyttää. Minä hienonsin omat leivänmuruni blenderissä paahtoleivistä.
- Lisää lopuksi hedelmät ja sekoita lusikalla tasaiseksi.
Kakun kuuluu olla kupolin mallinen, joten taikinan voi paistaa uunin kestävässä lasikuhossa, joka on voideltu voilla ja pohjalle asetettu pieni pala leivinpaperia. Minä helpotin asiaa hieman ja paistoin kakun mikronkestävässä silikonikakkuvuoassa.
Kaada
taikina vuokaan, nosta vuoan päälle palanen leivinpaperia ja kypsennä
400W mikrossa 45min. Kakun keskelle pistettyyn tikkuun ei saa jäädä
märkää taikinaa kiinni. Anna jäähtyä. Luulen, että kakun voi paistaa
myös uunissa 150 asteessa. Paistoaika on 3,5-4h.
Kakun
päälle voi tehdä kuorrutteen tomusokerista ja voista. Minä hunnutin
päälle hieman tomusokeria ja tarjoilin kakun kermavaahdon ja
vaniljajäätelön kera.
Olen
aina ollut aika epäileväinen brittiläistä keittiötä kohtaan, mutta tämä
yllätti minut iloisesti! Kannattaa ehdottomasti testata! Mikäli haluaa
kuitenkin suosia hieman suomalaisempaa joulukakkua, suosittelen
kokeilemaan taatelikakkua tai maustekakkua.
What athlete is warmest in winter?
A long jumper
What athlete is warmest in winter?
A long jumper
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti