perjantai 9. joulukuuta 2016

Luukku 9: Terveelliset joulusuklaat (video)


Herkutella voi vähän terveellisimmilläkin vaihtoehdoilla ja mausta ei tarvitse tinkiä! Nämä eivät mitään dieettusuklaata ole, sillä näihinkin tulee paljon rasvaa. Mutta näissä ei ole valkoista sokeria ja näihin on käytetty vain puhtaita prosessoimattomia raaka-aineita. Teen Butterfinger patukoita, raakasuklaata, riisisuklaata ja vegaanista raakavalkosuklaata!

Ensimmäisenä Butterfinger. Tämä saattaa monella suomalaiselle olla vähän outo suklaapatukka, mutta sitä löytää mm. Verkkokaupasta, Lidlistä tai Behnford's liikkeestä. Butterfinger maistuu voimakkaasti makealla maapähkinävoille ja siinä on paljon rapeita kinuskikerroksia.

Testasimme muuten ystäväni Ullan kanssa amerikkalaisia herkkuja syksyllä. Mukana oli mm. tämä Butterfinger, joka osoittautui yhdeksi suosikikseni. Video löytyy youtubesta täältä.



Butterfinger


 Tämä maistuu paljon paremmalle kuin alkuperäinen! Näitäkään ei kannata kaikkia kerralla syödä, vaan 1-2 patukkaa päivässä on maksimi. Annoskoot kannattaa aina pitää mielessä, vaikka kuinka meinaisi riehaantua suklaan kanssa.

Täyte:
2,5dl maapähkinävoita
1dl vaahterasiirappia
n.4dl corn flakes muroja

Kuorrute:
1,25dl kookosöljyä
0,6dl vaahterasiirappia
1,8dl (raaka)kaakaojauhetta

Täytettä varten pehmennä maapähkinävoita mikrossa 20sek pätkissä välillä sekoittaen. Lisää vaahterasiirappi ja murot. Muroja voi murskata pienemmäksi muovipussissa, mutta ei ole pakko. Sekoita massa tasaiseksi ja painele 15x15cm vuokaan, joka on vuorattu leivinpaperilla. Anna jähmettyä jääkaapissa noin tunnin ajan.

Kuorrute on tuttu terveellisistä Snickers patukoistani. Se on itse asiassa kookosöljyyn tehtyä raakasuklaata. Lämmitä kookosöljyä hieman mikrossa, jotta se muuttuu nestemäiseksi. Lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi. 

Levyn voi leikata patukoiksi ennen kuorruttamista tai sitten koko levyn voi kuorruttaa kerralla ja leikata myöhemmin paloiksi. Kuorrute jähmettyy kylmässä nopeasti. 


Näistä tuli tosi ihania! Vaikka ei pidä maapähkiävoista, veikkaan et pitää kuitenki näistä.
Verrataanpa sitten aidon ja tämän terveellisemmän suklaan ravintosisältöä.
 
Aito Butterfinger sisältää 250kcal per patukka, josta 10g on rasvaa, 39g hiihihydraatteja ja 3g proteiinia.
 
Terveellisempi versio sisältää n.200kcal per patukka eli ero ei ole mikään aivan huima. Mutta tässä terveellisessä suklaassa on 10g rasvaa, 16g hiilihydraatteja ja 3g proteiinia, joten sokereita on yli puolet vähemmän! Lisäksi tämä on paljon parempaa, joten meillä on win win situation!


Raakasuklaa


Kuorrutteesta voi valmistaa myös raakasuklaakonvehteja! Mutta kannattaa muistaa että tämä suklaa sulaa huoneenlämmössä, koska se sisältää kookosöljyä.
 
Rehellisesti sanottuna vihaan kaakaovoihin tehtyä raakasuklaata. Siinä maistuu niin voimakkaasti kaakaovoi. Raakakaakaojauhe on myös hyvin mautonta, joten yleensä käytänkin tavallista kaakaojauhetta. Se on paahdettua, jolloin sen maut tulevat hyvin esiin.

Olen tehnyt raakasuklaan valmistuksesta myöskin videon, joka löytyy täältä. Suklaa on ihan jees, kunhan joukkoon lisää vähän enemmän makeutusta.

Mutta tuo kookosöljyyn tehty suklaa on ihanaa! Melkein parempaa kuin kaupan suklaat! Voi kuulostaa oudolta, mutta kookos on luontaisesti jo niin makea, että se sopii kaakaon kans hyvin yhteen. Itse kookos ei juurikaan suklaassa maistu.


Terveellinen riisisuklaa



Riisimurosuklaa on yksi suosikeistani ja sen ohje löytyy blogistani. Näihin tulee yleensä kookosrasvaa, joka on erittäin prosessoitu rasva eikä sitä suositella käytettäväksi. Joten tein tästä terveellisemmän version, joka maistuu ihan yhtä hyvälle. Kookosrasvan korvasin kookosöljyllä ja tavallisen tomusokerin stevia tomusokerilla, jonka ohje on myös videolla!

4dl riisimuroja
0,6dl kookosöljyä
1dl stevia tomusokeria
½dl kaakaojauhetta
½tl vaniljaa

Stevia tomusokeriin tulee 1dl steviaa ja 1tl maizenaa.
Katso ohje videolta.


Vegaani valkosuklaa


Vegaani valkosuklaa voi kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta. Tämä suklaa ei sisällä paljon sokeria ja tämä on tosiaan vegaanista raakasuklaata. Lisäsin suklaan joukkoon oreo-keksimurskaa, jolloin tämä ei tietenkään enää ole raakasuklaata, mutta vegaanista tämä on, sillä oreot ovat vegaanisia.

2dl kaakaovoita
2dl kookosvoita (ei öljyä)
3rkl vaahterasiirappia
3rkl erytritolia (karppisokeri)
1tl vaniljaa
5 oreo-keksiä

Laita kaakavoi ja kookosvoi vesihauteeseen sulamaan. Käytä nimenomaan kookosvoita, sillä öljy ei kovetu samalla tavalla. Kookosvoi ei ole kovin terveellistä, mutta kolesterolia se ei sisällä.

Lisää makeutusaineet ja vanilja. Erytritoli on kaloritonta karppisokeria ja sitä voi ostaa ekokaupoista. Sekoita massa tasaiseksi ja kaada suklaamuotteihin. Voit sekoittaa joukkoon murskattuja oreo-keksejä. Anna jähmettyä jääkaapissa ainakin tunnin ajan.


Rehellisesti sanottuna tämä raakavalkosuklaa on pahaa.. Siinä maistuu vain kaakaovoi. Kyllä valkosuklaassa pitää olla maitojauhetta.. Mutta testatkaa ja kertokaa mitä piditte!



Suosittelen enemmän tätä itse tehtyä valkosuklaata, joka ei ole mikään terveysversio. Siinä on mm. maitojauhetta ja sokeria. Se maistuu ihan hyvälle, mutta ei aivan yllä kaupan valkosuklaan tasolle. Kts. sokeritietopakettini täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti