perjantai 6. joulukuuta 2019

Suomen lippu -kakku



Kuva vuodelta 2013

Tein tämän kakun ensimmäistä kertaa vuonna 2013 itsenäisyyspäiväksi. Suunnittelin koko ohjeen itse ja olen tästä kovin ylpeä. Kun kakkua leikkaa, paljastuu suomenlippu kuvio, joka toistuu jokaisen palan kohdalla. Kakku voitti aikoinaan leivontafoorumin haasteen ja päätyi Valion sivuillekin. Tänä vuonna kuvasin ohjevideon kakun kokoamisesta. 💙


Kakku on aika haastava. Vuonna 2013 tämä onnistui erinomaisesti, mutta tänä vuonna lopputulos ei ollut yhtä nätti.. Haluan kaikesta huolimatta jakaa ohjevideon kakkuun, koska se on informatiivinen ja kakku maistui super hyvältä.
 


Kakkua varten tarvitaan kaksi 20cm vuokaa ja yksi 15cm vuoka.
Kakkupohjat ovat kookoskakkuja. Tavoitteena on siis tehdä mahdollisimman valkoinen taikina. Tämän takia keltuaiset jätetään pois. Muokkasin ohjetta hieman edellisestä, mikä ei kuitenkaan ollut mikään kuningasidea.. Kakuista tuli yllättävän keltaiset. 😧

Kakkutaikina:
400 g voita tai margariinia
6 dl sokeria
 300 g kookosjogurttia
11 dl vehnäjauhoja
1,5 rkl ruokasoodaa
10 valkuaista

  1. Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi vähintään 5min ajan.
  2. Lisää joukkoon kookosjogurtti.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää puolet niistä seokseen.
  4. Vaahdota valkuaiset ja lisää ne vuorotellan loppujen jauhojen kanssa.
  5. Käytä monitoimikoneen tai sähkövatkaimen hitainta moodia. Sekoita loppu taikina tarvittaessa lusikalla varovasti tasaiseksi.

 Kostutusta varten suosittelen noin 2 dl maitoa + 1 tl vaniljasokeria. Älä kostuta pohjia liikaa, sillä tällöin kakku on vaikea koota eikä se pysy muodossaan. Kakun pintaa voi vielä kostuttaa lisää kokoamisen jälkeen.



Huom!

  • Ohje on samantapainen kuin viime kerralla, mutta käytin tällä kertaa kookosmaidon sijasta kookosjogurttia. Ensimmäisen kakun ohje oli mielestäni hieman parempi. Ohje täällä.
  • Taikinan joukkoon voi lisätä vielä valkoista elintarvikeväriä, mutta minä jätin sen tällä kertaa pois, mikä oli ehkä myöskin virhe.
  • Kakkuun voi ihan hyvin käyttää keltuaisetkin, sillä pieni keltaisuus ei ole mikään katastrofi. Keltuaiset tekevät kakusta mehevämmän.
  • Täytteen joukkoon ei kannata lisätä kookoshiutaleita ym, jottei valkoinen väri mene pilalle.
  • Taikinan joukkoon voi lisätä värittömiä makuaromeja.
  • Vehnäjauhot voi korvata gluteenittomalla jauhoseoksella. 
  •   Taikinan voi paistaa myös kahdessa 20cm vuoassa tai yhdessä 24cm vuoassa, jos ei halua tehdä suomen lippu kakkua. 


Paistaminen
  1.  Vuoraa vuokien pohjat leivinpaperilla ja voitele reunat.
  2. Kaada vajaa puolet vaaleasta taikinasta 20cm vuokaan. Täytä 2/3 osa vuoan korkeudesta (olettaen, että vuoan kokonaiskorkeus on  noin 7cm).
  3. Värjää loppu taikina sinisellä elitarvikevärillä.
  4. Kaada osa seoksesta 15cm vuokaan. Taikinaa saa olla samankorkuisesti kuin valkoista taikinaa 20cm vuoassa. Sinistä taikinaa voi olla myös hieman korkeammalla, mutta ei toisinpäin.
  5. Kaada loppu taikina toiseen 20cm vuokaan ohueksi kerrokseksi vuoan pohjalle (kuin kääretortussa).
  6. Paista matalinta sinistä kakkua 175 asteessa 30min.
  7. Paista valkoista kakkua ja 15cm sinistä kakkua 175 asteessa reilu tunti.
  8. Kokeile pohjien kypsyyttä tikulla. Kakun keskelle pistettyyn tikkuun ei saa jäädä märkää taikinaa kiinni.
  9. Anna pohjien jäähtyä vuoiassa noin 15min ja kumoa ne sitten pöydälle. Anna jäähtyä kunnolla.



Täyte ja kuorrute:

250 g voita
5 dl tomusokeria
200 g tuorejuustoa
2 dl kookoshiutaleita
1 tl kookosaromia

Vaahdota voi ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja kookoshiutaleet. Lisää halutessasi vielä kookosaromia. Käytin viime vuonna täyttämiseen ja kuorruttamiseen kermavaahtoa, mutta kreemi on jämäkämpää ja makoisampaa.

 Kakun pinta on koristeltu kookoshiutaleilla ja sinisillä nonparelleilla.




Kakusta tuli tosi ihanan makuinen. Kakussa maistuu voimakkaasti kookos, mutta ei kuitenkaan liikaa. Eikä maku ole liian makea. Kakku on tosi pehmeä ja kermainen. Veikkaan, että moni joka väittää inhoavansa kookosta, pitäisi kuitenkin tästä kakusta!




Kokoamisohjeet löytyvät videolta. Kuvalliset ohjeet kakun kokoamiseen löytyy vanhasta postauksesta. Kakun onnistuminen on sitten hieman tuurista kiinni.. Haastan kuitenkin kaikki kokeneet kotikokit kokeilemaan tätä ohjetta!




Tässä muutamia juttuja, jotka meni tänä vuonna pieleen:
  • Paistoin kakkuja hieman liikaa, kun pelkäsin että ne jäävät keskeltä raa'aksi. Syytän myös hieman uutta uuniamme, koska se on surkea. Odotan innolla että tuo lahoaa, jotta saan uuden.
  • Tasoitin kakkupohjat liian ohuesti.
  • Kostutin pohjia liikaa keskeltä. Kakkupohjat kostutetaan vain reunoilta, jotta kokoaminen helpottuu. Kosteus leviää keskustaan kakun tekeytyessä.
  • MUTTA MAKU OLI LOISTAVA!
HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ KAIKILLE!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti