torstai 15. joulukuuta 2016

Luukku 15: Jouluisia juomia

 

Luukusta 15 paljastuu paljon ihania kylmiä ja lämpimiä juomia.
Kaikissa on hitunen jotain jouluista.
 

Osa ohjeista on ystäväni Liisan uudesta kirjasta, Makeaa joulua. Liisa on viimeisimmän Koko Suomi leipoo -kisan voittaja ja tämä on hänen kolmas kirjansa. Liisa ottaa itse kaikki kuvansa ja ne ovatkin uskomattoman kauniita. Tässäkin kirjassa on jouluisia reseptejä ihan laidasta laitaan. Ohjeet ovat helppoja ja jokaisen toteutettavissa. Kannessa näkyvät kaksiväriset piparkakut ovat myös minusta todella hurmaavia! Tässä on yksi ihana lahjaidea pukinkonttiin!
 
Chai latte


Idean tähän ohjeeseen sain Liisan kirjasta. Jouduin kuitenkin muokkaamaan ohjetta hieman. Liisa teki juoman mustaan teehen, mutta koska minä en kofeiinia juo, tein juoman pakurijauheeseen. Pakurikääpä (lahottajasieni) on vanhan kansan parannuslääke, jolla uskottiin olevan antibakteerisia vaikutuksia. Pakurijauhetta käytetään yhä mm. flunssaan. Sitä löytää ekokaupoista.

2dl vettä
1tl pakurijauhetta
1/4tl kardemummaa
kanlitanko
2 tähtianista
5 mustapippuria
½tl inkivääriä
5 kokonaista neilikkaa
n. 1dl maitoa

Laita kaikki ainekset kattilaan ja keittele keskilämmöllä noin 10min, jotta pakuri saa tekeytyä.
Siivilöi mausteet pois ja kaada laseihin. Minä käytin aika vähän maitoa, mutta sitä voi lisätä enemmänkin. Saat vegaanisen juoman käyttämällä esim. mantelimaitoa.

Liisan ohjeeseen tuli 3dl maitoa, 4 vihreää kardemummaa, kanelitanko, 2 tähtianista, 5 mustapippuria, pieni pala tuoretta inkivääriä, 5 kokonaista neilikkaa, 2ps mustaa teetä, 2dl vettä.


 Ei tämä tietenkään ihan perinteistä chai teetä ole, mutta tästä tuli hirmu hyvää! Olin alkuun epäileväinen, koska en hirveästi pidä pakuriteestä, mutta tuo pakurijauhe oli hyvää. Tätä juo myös hyvin ilman maitoa.

Valkoinen minttukaakao


 Tämä ohje on suoraan Liisan kirjasta. Suhtauduin tähänkin ensin hieman epäilevästi, mutta ihan suotta. Piparminttu tekee tästä ihan vastustamattoman.

5dl maitoa
75g valkosuklaata
1tl piparminttuaromia
piparminttukarkkeja
1dl kuohukermaa

Lämmitä maito. Sulata joukkoon suklaa ja mausta piparminttuaromilla. 
Tarjoile kermavaahdon ja rouhittujen karkkien kanssa. Minä ripottelin pinnalle myös marianne crush rouhetta. Tuli tosi ihanaa!



Kanelipulla freakshake!


Freakshake on ollut tämän vuoden hitti Suomessa. Minä testasin näitä juomia jo viime syksynä. Freakshake on överipirtelö, josta ei kaloreita puutu. Sen voi maustaa ihan millä vain. Koristeena on usein brownies, kuppikakku, donitsi, karkkeja, kastikkeita, kermaa ym ym. Näimme näitä miehen kanssa myös Prahassa. Kts. aiemmat freakshake ohjeeni täältä.

Minun jouluinen freakshake maistuu kanelipullalta, sillä meidän jouluun on aina kuulunut pulla. 
Tein tämän frappuccino tyyliin eli pirtelö hienonnetaan tehosekoittimessa jäiden kanssa, jolloin siitä tulee extrakuohkea ja raikas.

Frappuccino:
2dl kahvia
2 palloa kanelipulla jäätelöä (esim. ben&jerry's)
pari jääpalaa

Koristeeksi:
2 kanelitankoa
1dl kermaa
suklaakastiketta
piparminuttukarkkeja
kanelipulla
pilli 

Aloita koristelemalla muki. Levitä suklaakastiketta kupin reunoille ja painele kuppiin piparminttukarkkimurskaa. Hienonna pirtelön ainekset tehosekoittimessa ja kaada seos lasiin. Koristele kermavaahdolla, kanelipullalla ja kanelitangoilla. Lisämakeutusta pirtelö ei mielestäni kaipaa, mutta sen joukkoon voi toki lisätä esim. siirappia tai kondensoitua maitoa.


Kahvin ja kanelipullan yhdistelmä on kyllä pettämätön! Myös minttu-suklaa versio voisi olla kiva. 
Muista kokeilla myös terveellistä kanelisiirappiani!
 
Lisäksi Kakkumonsteri suosittelee:



 Itse tehty glögi


After Eight minttukaakaon ainekset. Kannattaa testata myös näitä itse tehtyjä after eight konvehteja.
Oma suosikkijuomani on espanjalainen kaakao, joka on lähes yhtä paksua kuin suklaavanukas.
Samanlaista kaakaota tarjoiltiin myös Prahan Louvre ravintolassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti