perjantai 23. joulukuuta 2016

Luukku 23: Ellen Svinhuvud kakku


Ellen Svinhuvudin syntymästä tulee tänä päivänä 147 vuotta. Tämä kakku on saanut nimensä hänen mukaansa, koska rouvalla oli tapana tarjoilla tätä kakkua kahvikutsuillaan. Kakku on alunperin Konditoria Stellan käsialaa. Tämä kakku on isäni suosikki ja koska hänelle on mahdotonta ostaa yhtään mitään joululahjaksi ajattelin tehdä hänelle tämän kakun. Ja mikäs olisi parempi julkaisupäivä tälle ohjeelle kuin Ellen Svinhuvudin syntymäpäivä!

Kakussa on rapea mantelipohja, jossa on hyvin pitkälti samat raaka-aineet kuin macaron-leivoksissa. Täytteenä on kuohkeaa mokkamoussea ja päällä vielä paahdettuja mantelilastuja.

Pohjat:

6 valkuaista
3,5dl tomusokeria
150g mantelijauhetta

Täyte ja kuorrutus:

300g voita huoneenlämpöisenä
1,5dl kylmää kahvia
1,5dl kahvikermaa
100g mantelijauhetta
3/4dl sokeria

Päälle:

n.100g mantelilastuja

Aseta uuni lämpenemään 125 asteeseen (kiertoilmalle). 


Pohja: Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää mantelijauhe ja sekoita varovasti massa tasaiseksi. Levitä taikina neljäksi levyksi (á 15x20cm) kahdelle pellille. Paista pohjia 1,5h kiertoilmalla. Mikäli et omista kiertoilmaa, vaihda peltien paikkaa pari kertaa paiston aikana. Anna pohjien jäähtyä vähintään vartti ennen täyttämistä.

Täyte: Vaahdota voita pari minuuttia. Sekoita keskenään kahvi, kerma ja sokeri. Lisää seos voin joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten. Voi tuntua hassulta lisätä näin paljon nestettä voin joukkoon, mutta vaahto ei lässähdä kunhan neste vain on kylmää. Lisää lopuksi mantelijauhe.



Levitä täytettä ensimmäiselle pohjalle. Nosta toinen pohja päälle ja toista kunnes kakku on pinottu. Kuorruta kakku lopuksi kauttaaltaan kreemillä. Paahda lopuksi mantelilastut kuivalla pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä. Painele mantelilastut kakun pintaan kiinni.
 

Minä tein kakun leivinpaperin päälle ja nostin sen sellaisenaan kauniiseen kakkulaatikkoon. Kakku on helppo poistaa laatikosta leivinpaperista nostamalla.


 
 Tämä paketti on ihana tällaisenaan. Tosin tämä lahja ei päädy joulupukin pussukkaan vaan odottelee jääkaapissa joulukahvittelua.
 

Huomenna tämä päästäänkin sitten korkkaamaan!
Ihanaa aaton aattoa kaikille!

2 kommenttia:

  1. ..olisko yhtään hassumpaa jos laittaisi kerroksen paahdettuja mantelilastuja myös täytteeseen, ootko kokeillu?

    VastaaPoista