maanantai 17. marraskuuta 2014

Glögi


 Alkoholiton glögi

2dl mustaherukkatiivistemehua
1dl omenamehua (ei tiivistettä)
1dl mustikkamehua (ei tiivistettä)
½dl fariinisokeria
10kpl kokonaista neilikkaa
noin 1cm kokoinen pala inkivääriä
5 maustepippuria
4 kanelitankoa
 6dl vettä
 
  Laita ainekset kattilaan ja keitä seosta miedolla lämmöllä noin 10min. Kaada glögi kannuun siivilän läpi ja tarjoile kylmänä tai kuumana. Mausteet voi ottaa talteen ja käytää myöhemmin vielä toiseenkin satsiin. Mehuja saa isoista marketeista. Omena- ja mustikkamehu eivät ihan pakollisia ole, mutta tuo mustaherukkamehu on tässä vähän niin kuin se idea. 

Glögilasin koristeeksi sopii hyvin pieni pipari, jonka voi tehdä itse tai valmismuotilla.

Glühwein


Maistoin Saksassa kerran heidän glögiään eli Glühweinia (suom. hehkuviini), joka tehdään punaviinistä. Se oli ihan kivanmakuista, vaikka en punaviinistä yleensä pidäkään.
 
1,8dl vettä (tai appelsiinimehua)
1,8dl sokeria
1 kanelitanko
1 appelsiini
10 kpl kokonaista neilikkaa
750ml punaviiniä
 
Kiehauta vesi, sokeri ja kanelitanko. Purista sekaan appelsiinin mehu. Tökkää neilikat appelsiininkuoriin ja laita kuoret veteen. Keitä miedolla lämmöllä 30min, kunnes seos on hieman siirappimaista. Lisää viini ja lämmitä seos lämpimäksi, mutta älä keitä enää. Poista appelsiinikuoret ja neilikat.

Laita lasit lämpimään veteen hetkeksi ja kuivaa ne. Kaada sitten hehkuviini laseihin. Kylmät lasit saattavat rikkoitua. Hehkuviinin voi myös kaataa viinipulloon takaisin ja ottaa mukaan työpaikan pikkujouluihin. Jos viinin tekee lahjaksi, voisi sen myös pullottaa itsekoristeltuun pulloon, jolloin siitä tulisi hieman elegantimpi.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti