Viime vuonna tuli testattua klassista jouluhalkoa. Moni suomalainen tämän varmasti tuntee, mutta suomalaisessa joulupöydässä se ei taida olla vielä kovin vakiokalustusta.
Pohja:
4 munaa
100g sokeria
75g vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
2rkl kaakaojauhetta
Täyte:
150g tummaa suklaata
2 keltuaista
1,5dl maitoa
125g leivontamargariinia
50g tomusokeria
Pohjaa varten vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita
kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne taikinan sekaan lusikalla
varovasti sekoittaen. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle
uunipellille ja paista 200 asteessa noin 12min. Kumoa kääretorttu
leivinpaperin päälle ja kääri se sen ympärille rullalle. Anna jäähtyä.
Täytettä varten sulata suklaa vesihauteessa. Lisää maito ja keltuaiset.
Laita kulho uudestaan vesikattilan ylle ja kuumenna hämmentäen, kunnes
seos on niin sakeaa, että se jää lusikan selukseen kiinni. Vähän kuin jäätelö tehdessä. Tässä vierähtää tovi. Nopeampi suklaakiisselin resepti löytyy esim. täältä.
Kun kiisseli on valmis, vaahdotetaan rasva ja tomusokeri.
Sitten jäähtynyt kiisseli lisätään sekaan ja vispataan tasaiseksi.
Avaa kääretorttupohja. Kostuta kaakaolla. Levitä puolet täytteestä
pohjalle ja kääri rullalle. Leikkaa toisesta päästä pieni palanen pois
vinottain ja aseta se kääretortun sivulle.
Kuorruta kakku lopulla kreemillä ja vedä siihen haarukalla puunkuorta
muistuttava kuvio. Vuosirenkaat voi tehdä vielä sulatetulla
valkosuklaalla.
Vinkki!
Jos haluaa tehdä pikaisen version tästä, voisi täytteeksi ja kuorrutteeksi käyttää perus suklaa ganachea.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti