Kahvijuustokakku on meidän perheessä yksi lemppareista ja sitä tuleekin tehtyä melko usein eri juhliin. Tämä kakku on joululta 2012. Koristeena sokerilla yhteen liimattuja pipariukkeleita.
20cm
Pohja:
noin 200g Digestive tai kaurakeksejä
50g voita
Täyte:
200g tuorejuustoa
2 dl kermaa
3/4dl vahvaa kahvia
1tl vaniljasokeria
4liivatelehteä
1dl sokeria (ei pakollinen)
1dl sokeria (ei pakollinen)
Päällys:
2dl maitoa
3/4dl kaakaojauhetta
0,5dl sokeria
2liivatelehteä
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 10minuutiksi. Murskaa
keksit pussissa tai kulhossa ja lisää rasva. Painele keksi-voiseos
leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle.
Vispaa kerma löysäksi vaahdoksi ja lisää sekaan juusto. Juustoa
kannattaa pitää hetki huoneenlämmössä, jotta se sekoittuu paremmin.
Joskus hyydykekakkuihin tulee tuorejuuston sijasta esim. rahkaa.
Valmista kahvi kahvinkeittimellä suodatinkahvista (käytä tuplamäärä
kahvinpuruja normaalista) tai käytä pikakahvijauhetta. Purista
liivatelehdistä vesi pois ja lisää ne kuumaan kahviin ja anna jäähtyä
pari minuuttia. Liivatteiden tulisi liueta nesteeseen täysin. Lisää liivateseos täytteen sekaan ja sekoita seos tasaiseksi (sähkövatkaimella).
Kaada täyte irtopohjavuokaan ja anna hyytyä vähintään 4h. Mieluiten yön
yli. Kakun voi pakastaa, mutta kannatta tällöin laittaa kakku suoraan
pakkaseen, ei jääkaapin kautta. Keksipohja ei mielestäni erikoisemmin
kärsi pakkasessa (ainakaan kaura- tai digestivepohjat).Vuoan reunat voi
vuorata esim. leivinpaperilla, jotta kakun irroitus onnistuu helpommin.
Usein reunojen irroitus onnistuu kuitenkin veitsen avulla melko nätisti.
Lisäksi leivinpaperista saattaa jäädä ruma jälki kakun reunaan kuten allaolevassa kakussa, joten suosittelenkin käyttämään
leivontatarvikeliikkeistä saatavia reunakalvoja, joita on helppo käyttää
ja jälki on varmasti siisti.
Kiillettä varten, laita kaakaojauhe, sokeri ja maito kattilaan.
Kiehauta, mutta älä keitä. Liota kylmässä vedessä liotetut liivatteet
joukkoon ja anna jäähtyä. Seoksen voi hetkeksi laittaa ulos pakkaseen,
jotta se hieman kiinteytyy eikä valu reunoja pitkin, vaikka vuoka
olisikin tiivis ja hyvin vuorattu. Kannattaa kuitenkin varoa, ettei
kiille ala liikaa hyytymään. Vain sen verran, ettei se oli ihan
vesimäistä. Anna kiilteen hyytyä kakun pinnalla vähintään 3h. Jos kakun
tekee pakkaseen ennakkoon, kannattaa kiille tehdä vasta tarjoilupäivänä
tai tarjoilua edeltävänä päivänä. Samaten koristeet.
HUOM!
Marsipaani- ja sokerimassakoristeet kannattaa laittaa päälle vasta juuri ennen tarjoilua, sillä ne alkavat sulaa melkein heti. Sokerimassakoristeiden alle voi tosin laittaa kermavaahtoa vähän, jotteivat ne sulaisi niin helposti. Yleesäkin juustokakun päällä kannttaa suosia suklaa- ja kermakoristeia, sillä ne pysyvät hyvinä jääkaapissa kauan.
Marsipaani- ja sokerimassakoristeet kannattaa laittaa päälle vasta juuri ennen tarjoilua, sillä ne alkavat sulaa melkein heti. Sokerimassakoristeiden alle voi tosin laittaa kermavaahtoa vähän, jotteivat ne sulaisi niin helposti. Yleesäkin juustokakun päällä kannttaa suosia suklaa- ja kermakoristeia, sillä ne pysyvät hyvinä jääkaapissa kauan.
Tämä kakku on vuodelta 2010. Reunoilla on käytetty leivinpaperia. Siksi ne ovat noin aaltoilevat. Reunakalvo on huomattavasti parempi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti