keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Luukku 6: Itsenäisyyspäivän täytekakku | Suomi100Onnea 100-vuotias Suomi! 

Suomen itsenäisyyspäivä on ollut perheelleni aina tärkeä ja tänäkin vuonna sytytän kynttilät iloisin mielin. Ainut mitä kaipaan on isoäitini, joka menehtyi 2013 96 vuoden iässä. Mummuni olisi tänä päivänä yhtä vanha kuin Suomi. Onneksi lämpimät muistot elävät.

Suomen kunniaksi tein suurehkon täytekakun kakkukuvalla. Kuva on vaniljapaperia, joka pysyy kakun päällä nätimpänä kuin vohvelikuva. Kuvaan halusin mukaan asioita, joista Suomi on viime vuosina tullut tunnetuksi, joten kuvasta löytyy mm. Muumit ja Angry Birds.


Kakkupohja on 20x30cm voikakkupohja. Korvasin vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella. Täytteen on lakkamousse. Minulla oli tarkoitus tehdä väliin myös mustaherukka- tai mustikkamousse, mutta lakkamoussea tuli ihan tarpeeksi.

Lakkatäyte yhteen väliin:

4dl kermaa
400g lakkatuorejuustoa
1,5dl lakkahilloa
6 liivatelehteä
½dl kiehuvaa vettä


En yleensä lisää sokeria täytteisiin, sillä hilloissa on paljon sokeria. Täytteiden joukkoon voi myös lisätä tuoreita marjoja. Lisää makua saa levittämällä hilloa kakkupohjalle ennen täytteen kaatamista.


Tilasin kuvan kakkukuva.fi sivuilta. Sivuilla luvattiin 1-2 päivän toimitusaika, mutta minulla meni 5 arkipäivää. Onneksi olin hyvissä ajoin liikkeellä. Vaniljapaperi osoittautui helpommin repeytyväksi kuin vohvelipaperi ja sitä oli vaikeampi leikata ennen kakun päälle asettamista. Mutta kakun pinnalla sen pitäisi pysyä nättinä ja helpommin leikattavana. Ammattilaiset suosivat usein tätä kakkujen päällä.


Reunoilla on kermapursotukset. Nämä olisi voinut tehdä petal-tyylilläkin, mutta lumipalloa muistuttavat pallukat sopivat mielestäni hyvin Suomi-teemaan. Lisäksi nämä oli kohtuu nopeat tehdä ja onnistui ilman tyllaakin. Kermaa meni loppujen lopuksi vain 2-3dl. Värjäsin osan kermasta sinisellä elintarvikevärillä ja tein kakun reunalle suomen lipun viivat. Kermavaahdosta voi lukea vielä enemmän täältä. Pursotuksista löytyy tietopaketti täältä.


Katso myös eilinen Suomi100 juustokakkuni.


What do you get if you eat Christmas decorations?
Tinselitis

Mikä tulee, jos syö joulukoristeita?
Loistetulehdus


Ihanaa itsenäisyyspäivää kaikille!

2 kommenttia: