perjantai 19. joulukuuta 2014

Luukku 19: Piparitalon kokoaminen


Luukusta 19 paljastuu pieni piparitalo ja ajattelin samaan postaukseen laittaa muutaman vinkin piparitalon kokoamiseen.

-Teen usein piparitalot valmistaikinasta, koska piparitaloja ei välttämättä tule kokonaan syötyä. 
-Hajotetut piparitalot voi käyttää esim. juustokakun pohjiksi.
-Liimausapuna voi käyttää myös pikeeriä, jos ei halua polttaa näppejään sokerissa. 
-Hedelmäsokeri tai kondiittorinsokeri ei värjäänny tummaksi sulatettaessa.
-Tee varaosia
-Vuole piparitalon osien reunat suoriksi.
-Piparitalon voi koristella muillakin karkeilla kuin ranskanpastilleilla. Myös karkkinauhoja ja pähkinöitä voi hyödyntää. Kookosrouhe on nättiä talon katolla. Myös sokerimassaa voi koristelussa hyödyntää. Kimallesuihke viimeistelee talon nätisti.


Piparitalo saattaa näyttää aika kököltä, ellei sitä vielä koristele pikeerillä. Saumakohtiin teen tuommoista sik sak kuviota, jolloin lopputulos on siisti ja koristelu on helpointa.

Ohje piparitaikinaan ja pikeeriin löytyy täältä. Laajoille vaakapinnoille kannattaa käyttää löysää pikeeriä (tomusokeria 1,5-2dl). Saumakohtiin ja jääpuikkoihin ym sitten vähän jämäkämpää (tomusokeria 3-4dl). Jos haluaa oikein paksua pikeeriä, joka pitää muotonsa hyvin, niin tomusokeria voi mennä yli neljä desiä.
Jos talon katon tai seinät peittää kokonaan pikeerillä, kannattaa osat kuorruttaa erikseen ja koota talo kun kaikki pinnat ovat täysin kuivaneet (yleensä seuraavana päivänä).


Marenkikuusten ohje täällä.

1 kommentti: