maanantai 8. joulukuuta 2014

Luukku 8: Karpalo-kinuskijuustokakkuset


Jäiset karpalot ja kinuskikastike ovat myös hyvin tuttu tarjoiltava jouluisin. Mielestäni tämä yhdistelmä on kuitenkin pelkiltään liian tujakka, joten pehmitin sitä vähäsen.
 
Ohjeella tulee noin 10kpl pieniä leivoksia tai yksi 15-20cm kakku.

Pohja:
160g pipareita
70g voita

Täyte:
2dl kermaa
200g maustamatonta tai vaniljatuorejuustoa
3 liivatelehteä
n.½dl kiehuvaa vettä

2-3rkl karpalohilloa
2-3rkl kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa

Vaahdota kerma. Lisää joukkoon tuorejuusto. Pehmitä liivatelehdet kylässä vedessä ja sulata ne sitten kuumaan vesitilkkaan. Lisää seokseen. Jaa seos kahteen osaan. Lisää toiseen puolikkaaseen karpalohillo ja toiseen kinuski. 

Kaada karpaloseos vuokiin ja laita pakkaseen 15minuutiksi. Kaada sitten kinuskimousse päälle ja laita pakkaseen. Mousset voi kiinteyttää jääkaapissakin, mutta tämä ottaa sen verran enemmän aikaa, että liivatteet kannattaa lisätä täytteisiin erikseen (esim. 2kpl/täyte). 

Tässä ohjeessa lisäsin pohjan viimeiseksi samaan tyyliin kuin näiden valkosuklaafudgeleivosten kanssa.


Löysin jostain tämmöisen hauskan silikonimuotin, joka on täydellinen tällaisia leivoksia varten. Myös Runebergin tortut valmistuisivat tässä näppärästi. Leivokset voi toki tehdä myös muffinssivuokiin. Ja pohjan voi laittaa alimmaiseksi jos haluaa. Kumoamisevaiheessa on ihan sama miten päin leivokset keikauttaa. Mikäli leivosten päälle haluaa laittaa myös kiilteen, kannattaa pohja laittaa alimmaiseksi vuokaan. Yhtä isoa juustokakkua tehdessä pohja tulee tietty alimmaiseksi.

Vinkki!
Kinuskin voi tehdä myös itse esim. tällä ohjeella. Ylimääräkinuskin voi käyttää esim. konvehtien täytteeksi tai tähän suklaa-kinuskikakkuun.
 
Kotitekoisen dulce de lechen ohje löytyy täältä. Se on vain huomattavasti työläämpi kuin ylempi ohje.
 
Toinen kinuskimousse ohje löytyy täältä, mutta mielestäni tämä uudempi on parempi.

Mikäli et jaksa keittää karpalohilloa, käytä survottuja karpaloita, mutta muista lisätä sokeria moussen joukkoon!


Täytteitä voi olla vähän hankala saada tungettua vuokiin tiiviisti, jolloin leivosten pinta on aaltoileva. Pursotin täytteet vuokiin, jolloin reunoista ainakin tuli siistimmät. Leivokset on helpoin kumota vuoasta, kun ne pakastaa ensin kokonaan. Tähän menee muutama tunti.


Vein näitä kaveripikkujouluihin ja oli tosi tykättyjä. Veikkaisin että tuo karpalomousse on parempaa kuin esim. puolukkamousse. Mutta sitäkinhän näihin voisi testata, mikäli ei satu karpaloita löytämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti