lauantai 20. joulukuuta 2014

Luukku 20: Lakritsivaahtokarkit


Vaahtokarkkeja on helppo tehdä itse ja raaka-aineitakin menee yllättävän vähän. Muutama työvaihe tässä on ja yleiskone on hyvä olla, mutta onnistuu ilmankin. Postauksen lopusta löytyy ohjevideo.

20x20cm vuoka

4,5tl liivatejauhetta
1,25dl kylmää vettä
170g sokeria
125ml glukoosisiirappia
65ml vettä
2tl vanilja-aromia
22,5g lakritsijauhetta
tomusokeria


Lakritsijuurijauhetta löytyy nykyisin monien kauppojen leivontahyllyiltä, mutta se on pahanmakuista. Kannattaakin ostaa ihan aitoa lakritsijauhetta, joka maistuu aidolle lakritsille. Itse olen ostanut tätä Ruotsin puolelta, mutta pitäisi löytyä suomalaisistakin kaupoista, joissa myydään leivontatarvikkeita.

1. Sekoita liivatejauhe 1,25dl:aan kylmää vettä ja jätä turpoamaan.
2. Laita vesi (65ml), sokeri ja puolet glukoosisiirapista kattilaan. Kuumenna seos 120 asteiseksi.
3. Kun vesi-sokeriseos kuumuu, laita sillä aikaa loppu glukoosi kulhoon ja sekoita hitaalla nopeudella.
4. Kuumenna liivateseosta mikrossa 30sek ja lisää glukoosin joukkoon kulhoon.
5. Lisää 120 asteinen siirappi ohuena nauhana kulhoon ja sekoita hitaalla nopeudella.
6. Lisää nopeutta keskiteholle ja sekoita 5min.
7. Lisää vanilja ja sekoita täydellä nopeudella toiset 5min.
8. Lisää lopuksi lakritsijauhe.


Seos muuttuu paksuksi ja tahmeaksi vaahdoksi.


Voitele vuoka hyvin rasvalla. Itse vuorasin vuoan leivinpaperilla, mutta tämä ei liene välttämätöntä. Kaada seos vuokaan, hunnuta päälle reilusti tomusokeria ja laita jääkaappiin viideksi tunniksi hyytymään.


Kumoa hyytynyt levy tomusokeroidulle alustalle ja leikkaa paloiksi.


Lakritsijuurijauheesta tehtynä näistä tuli pahoja, mutta aidosta lakritsijauheesta tehtynä hirmu hyviä!

Lakritsijauheen voi jättää pois ja tehdä pelkkiä vaniljavaahtokarkkeja. Vaniljan voi korvata myös muilla makuaineilla (esim. vadelma tai sitruuna). Väriaineitakin voi halutessaan lisätä joukkoon. Kokeilin myös kerran näitä salmiakkijauheeseen. Salmiakkiversiot ovat olleet parhaat tähän mennessä.

1 kommentti: