perjantai 11. joulukuuta 2015

Luukku 11: Eri kulttuurien leivonnaisia

 

 Tänään tutustutaankin hieman muiden kulttuurien joululeivonnaisiin. Mukana on amerikkalaisten munatoti, juutalaisten rugelach ja italialaisten panettone. Tämä postaus kuuluu osana Blogiringin joulukalenteriprojektia.
 
 Munatoti
 
Ensimmäisenä tutustutaan munatotiin (eggnog), joka on erityisesti Pohjois-Amerikassa tautittava maitopohjainen juoma, jota usein terästetään esim. rommilla. Munatotia nautitaan yleisesti ottaen talvella, ei pelkästään jouluna. Munatotista voi valmistaa hyvin myös jäätelöä. Perinteisesti munatoti nautitaan kuumana.

Ihan yhtä helppo tämä ei ole kuin kaakaon valmistus, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Pikkujouluihin sopisi myös hyvin. Tykästyin tähän kyllä kovasti! Ensimmäistä kertaa taisin munatotia maistaa.. Ja veikkaan et kaupan valmiit munatotit ovat satakertaa huonompia. Minulle tuli tästä mieleen kaneli-sokerilla maustettu riisipuuro! Tosi kiva tuttavuus.

6-8 annosta

4 keltuaista
1,5dl sokeria
6dl maitoa
3dl kermaa
1tl muskottipähkinää
1tl vaniljaa
1/4tl neilikkaa
1tl kanelia
(1,5dl rommia)

Laita maito, kerma ja mausteet kattilaan hautumaan. Vaahdota keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Valkuaiset kannattaa ottaa talteen ja pakastaa, jolloin ne voi myöhemmin vaahdottaa esim. marengeiksi.

Lisää pari desiä maitoseosta keltuais-sokerivaahtoon koko ajan hyvin sekoittaen.
Lisää seos lopun maitoseoksen joukkoon ja lämmitä, kunnes seos on noin 70 asteista.


Kaada tarjoilulaseihin ja nauti. Rommi kannattaa lisätä vasta ihan lopuksi ellei sitten halua keittää alkoholia veks.

Munatoti on ehdottomasti parasta suoraan kattilasta tarjoiltuna. Jääkaapista lämmitettynä ei ole yhtä hyvä, joten tämä on vähän ehkä huono joululahjaidea.

Rugelach

Rugelach on juutalainen leivonnainen ja koska juutalaiset eivät vietä joulua, kuuluu tämä mm. Hanukkaan. Toki rugelach leivonnaisia syödään muullonkin kuin joulun aikaan. Hanukkaa vietetään marras-tammikuussa. Se kestää kahdeksan päivää ja alkaa juutalaisen ajanlaskun mukaan kishlev-kuun 25. päivänä. Sitä vietetään makkabilaiskapinan aikana tapahtuneen, välillä häpäistyn Jerusalemin temppelin uudelleen vihkimisen (165 eaa.) aikana tapahtuneen öljyihmeen muistoksi. 

Rugelach on hieman croissantin tapainen täytetty leivonnainen.
Mikäli ei halua valmistaa taikinaa itse, voi käyttää tavallista voitaikinaa. Näin joulunaikaan minusta oli hauska tehdä nämä torttutaikinasta. Myös gluteenitonta voitaikinaa löytyy markettien pakastealtaasta.

Rugelach taikina tehdään perinteisesti tuorejuustosta ja se on helpompi valmistaa kuin voitaikina. Väliin tulee mm. hedelmähilloa, kanelia, sokeria ja pähkinää. Minun leivonnaisista ei mitään maailman kauneimpia tullut, mutta kun aloin googlettelemaan rugelach kuvia, niin aika aidoilta nämä minusta näyttävät. 

Tällä ohjeella tulee vajaa viisikymmentä leivosta.
Ohjeen voi vapaasti puolittaa.

Taikina:
250g voita
200g tuorejuustoa
½dl sokeria
2tl vanilja-aromia
5dl vehnäjauhoja
½tl suolaa

Täyte:
2,5dl hilloa
0,8dl sokeria
0,8dl ruskeaa sokeria
2tl kanelia
2,5dl pähkinärouhetta

Taikina:
Vaahdota kulhossa huoneenlämpöinen voi, sokeri ja tuorejuusto. Lisää vanilja.
Lisää jauhot ja suola. Taikina on tässä vaiheessa vielä tarttuvaa.  Mikäli taikina vaikuttaa älyttömän löysältä, lisää jauhoja. Jaa taikina neljään osaan, kääri jokainen taikinapala kelmuun ja nosta yön yli jääkaappiin.

Ota taikina huoneenlämpöön 45min ennen kaulimista.
Laita uuni 175 asteeseen lämpiämään.

Kauli taikina ympyräksi. Levitä päälle hilloa. Minä testasin näihin ihanaa jouluista kurpitsalevitettäni. Passasi tähän todella hyvin.

Täyte:
Sekoita keskenään sokerit, kaneli ja pähkinärouhe. Ruskeana sokerina voi käyttää esim. fariini- tai muscovadosokeria. Pähkinöinä voi käyttää esim. manteli-, cashew-, pekaani- tai hasselpähkinärouhetta. Minä käytin hasselpähkinärouhetta, koska se on yksi lemppareistani.
Ripottele mauste-pähkinäseos levyn päälle lusikalla.


Leikkaa levy 8 osaan. Levy saa olla reilu 20cm halkaisijaltaan. Voitaikina on hieman helpompi työstää kuin torttutaikina.


Kääri siivut rullalle. Aloita leveämmästä päästä.


Nostele leivonnaiset pellille ja voitele munalla. Paista 20-25min, kunnes rullat ovat kauniin ruskeita.
Leivonnaiset voi laittaa 15min jääkaappiin ennen paistamista, jolloin ne pitävät muotonsa vähän paremmin.


Näyttävät ehkä enemmän suolaisilta tarjottavilta kuin makeilta..Mutta makeita kyllä ehdottomasti olivat. Tosi kiva tuttavuus.

Panettone


Panettone on perinteinen italialainen joululeivonnainen. Panettone on Milanon läheltä kotoisin oleva pullamainen kakku. Se kuuluu nostattaa nimenomaan hiivalla, ei leivinjauheella.

Panettonessa on ympärillä aina paperinen vyöte, muotti, jossa se on paistettu ja jota ei poisteta paistamisen jälkeenkään. Panettonen valmistus kestää hyvin pitkään, kohottaminen itsessään useita päiviä. Panettone sisältää muun muassa kandeerattua appelsiinia ja sitruunan kuorta (sukaatteja) sekä rusinoita. Panettoneja on saatavissa hyvinvarustelluista elintarvikemyymälöistä myös Suomessa ja makuvaihtoehtoja löytyy useita. 


 Itse en todellakaan kerennyt tänä vuonna alkaa kohottelemaan Panettonea, joten testasin tätä valmiina. Näitä pitäisi olla myynnissä ainakin Stockmannilla. Minä löysin pienen Panettone kakkuseni Lidlistä. Tämä on suklaaversio. Hieman ehkä oli jotain amarettoaromiakin mukana.
Ihan hyvänmakuinen oli.

Italialaisille Panettone taitaa olla vähän sama kuin joulutortut meille. Mikäli haluaa testata eri kulttuurien joululeivonnaisia, kannattaa ehdottomasti lisätä tämä listalle.
Suosittelen käyttämään Laura Vitalen ohjetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti