lauantai 19. joulukuuta 2015

Luukku 19: Helppo fudge, joulusuklaa ja rocky road


 Suklaapläjäys!

Olen tehnyt fudgea monesti aiemmin erilaisilla resepteillä. Tätäkin nopeaa ja helppo ohjetta kokeilin vuosia sitten enkä tiedä miksen ole sitä useammin hyödyntänyt. Tämä on nimittäin paras fudge ohje! =D Eikä tarvita kuin kaksi ainesta! Käytän itse usein leipävuokaa näiden tekoon. Jos haluaa ohkasia paloja, voi käyttää jopa 20x20cm vuokaa.

Fudge

1prk kondensoitua maitoa
400g suklaata

Lämmitä kondensoitu maito kattilassa maksimissaan keskilämmöllä. Lisää suklaa ja sekoita seosta, kunnes suklaa on sulanut. Lisää halutessasi joukkoon makuainetta, pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä tai mausteita. Voit käyttää esim. 200g tummaa suklaata ja 200g maitosuklaata. Minusta tummasta suklaasta tulee paras fudge, sillä kondensoitu maito todella makeaa. Pelkkään maitosuklaaseen tehtynä fudgesta tulee liian makeaa.

Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja laita jääkaappiin jähmettymään.


Piparifudge
Ripottelin ensimmäisen fudgesatsin pinnalle piparimurua. Piparimurua voisi sekoittaa myös fudgemassan joukkoon. Tai sitten lisätä piparkakkumaustetta 1-2tl massan joukkoon oman maun mukaan.

Minttusuklaafudge
Toisen satsin joukkoon lisäsin n.10 tippaa minttuöljyä.
Mikäli ei satu löytämään syötävää minttuöljyä, voi käyttää minttuaromia oman maun mukaan. Kannattaa lisätä 1-2tl aluksi ja lisätä aromia tarpeen mukaan.


Nämä fudget ovat ihanan pehmeitä. 
Suklaata voi lisätä yhteensä 500g, jos haluaa vielä jämäkämpiä fudgekarkkeja.

 Pakkaa fudget sellofaaniin ja anna lahjaksi.

Joulusuklaa 


Tässä vielä toinen helppo suklaaohje, joka sopii myös hyvin lahjaksi.
 
Sulan suklaan päälle ripotellaan omia lempimausteita (pähkinöitä, marjoja, keksejä ym) ja annetaan jähmettyä. Minä laitoin vielä suklaan toselle puolelle suklaatransferin, joka on eräänlainen kuviokalvo, joka jämähtää suklaaseen kivasti kiinni suklaan jähmetyttyä. Kalvo irroitetaan ja kuvio jää suklaaseen. Transfereita saa leivontatarvikeliikkeistä. Kuvio on usein tehty kookosrasvasta.


Tässä vähän vaihekuvaa. Asetin transferin silikonisen kakkuvuoan pohjalle muovipuoli alaspäin. Ylöspäin on tietty tarttumispinta. Silikonivuoka sen takia, että jos suklaata olisi valunut reunoille, olisi se ollut helppo vielä irroittaa vuoasta. 
 
Temperoitu suklaa 
 
Suklaa kannattaa ehdottomasti temperoida, jotta se pysyy hyvänä huoneenlämmössä sulatuksen jälkeen. Tietopaketti temperoinnista löytyy täältä. Huomaa, että suklaata ei tarvitse temperoida, mikäli sen sulatata oikein.
 Mikäli suklaata ei halua temperoida, pitää valmis suklaa säilyttää jääkaapissa. Näin se pysyy kohtalaisen hyvänä sulatuksen jälkeenkin. Suklaan joukkoon voi lisätä myös hiukka voita, jolloin se pysyy kiiltävämpänä. 
 
Suklaatransferi
Tätä suklaata varten käytin 200g maitosuklaata. Kaada (temperoitu) suklaa vuokaan ja ripottele pinnalle makuaineita. Itse käytin pistaasipähkinöitä, gojimarjoja, kuivattuja karpaloita ja rusinoita.
 
Myös keksinmuruja, karkkeja, marjoja ym voisi ripotella pinnalle. Ja miksei myös ihan aitoja mausteita, kuten piparimauste.


Laita suklaa jääkaappiin jähmettymään. Kun suklaa on kovettunut, kumoa se vuoasta ja poista transferin kalvo. Transferia ei tietenkän ole pakko käyttää.

Murra suklaa paloiksi ihan paljain käsin. Ja Nauti!
Ja anna osa lahjaksi, jos jotain jää vielä jäljelle..


Tässä vielä toinen hauska vinkki, johon suklaatransferia voi käyttää: Suklaadominot.

Rocky Road
 

Rocky road leikataan perinteisesti patukoiksi tai neliöiksi. Mutta mikäpä estää tekemästä sitä piirakan tai kakun muotoon. Käytin 18cm vuokaa. Levyn voisi tehdä myös 15x15cm neliövuokaan.

200g maitosuklaata
kourallinen minivaahtokarkkeja
n.½pss gingerbread dumleja
½dl kuivattuja karpaloita tai muita marjoja

Sulata suklaa. Pilko dumleja vähän pienemmiksi. Lisää makuaineet ja sekoita tasaiseksi.
Kaada leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Laita jääkaappiin jähmettymään.


 Kannattaa testata myös valkosuklaa rocky roadia.
Tämä on myös kiva rocky road resepti.


Eiköhän näillä suklailla joulun makuun päästä! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti